top of page

Čchi-kung: Síla jara

Taiji a qigong jsou úzce spjaty s tradiční čínskou medicínou. Při praktikování cvičení věříme, že my, jakožto lidé, jsme úzce spjati s přírodou a jejími cykly. Věříme, že naše tělo, i když se ho v posledních dekádách snažíme od přírodních cyklů "odtrhnout", je s přírodou stále "propojeno".

Stejně, jako vnímáme den a noc a uzpůsobujeme tomu např. tvorbu hormonů, působí na nás i změna tlaku, teploty či počasí celkově. Velkou roli v našem podnebném pásmu hrají pravidelně se střídající čtyři roční období. Každé z období přináší něco jiného a dohromady tvoří cyklus, jehož následování a reflektování je pro naše tělo nejen velmi přínosné, ale ve své podstatě i velmi přirozené.


Jak můžeme vnímat jaro?

Po zimě, která je charakteristická dostředivou energií, přirozeným útlumem aktivit, šetřením energie a pro mnoho živočichů "zimním spánkem", přichází jaro. Jaro, kdy se postupně rodí yangová energie, která v průběhu jara s časem nabývá na síle až vygraduje v horkém létě. S jarem se příroda probouzí a energie, kterou s sebou jaro přináší je spjata s novými začátky, začátkem nového ročního (sezónního cyklu). Jaro je čas vhodný k postupnému probouzení se, nabírání sil, plánování a začínání nových projektů. Jaro charakterizuje nárůst yangového potenciálu, který symbolizuje v monádě mužský, aktivní, dynamický a excentrický princip.


Co nám může jaro přinést?

Fyzicky je potenciál a energie jara spojena s našimi játry. Jaro je čas vhodný k jaterním očistám, půstům a podobně, aby se tělo po zimě "pročistilo", zbavilo starých zásob a připravilo se na nový cyklus roku. Příznivá doba je i pro péči o naše vazy a úpony. Očista pramenící z péče o naše tělo může plynule přijít i na naši mysl. Čas nechat vše staré za námi a soustředit se naše aktuální vize a plány, vypořádat se a očistit se od nastřádaného hněvu. Pozornost a odpočinek zaslouží i naše oči.


Jak cvičit na jaře?

Po klidnějším tréninkovém tempu, charakteristickém pro zimu by i naše cvičební tempo mělo začít alespoň lehce postupně gradovat. Stále bychom měli však vnímat naši energii, její množství a "nepřepálit začátek". Naopak se spíše postupně probouzet ze zimního spánku a dávat do pohybu. Soustředit se můžeme na dech a opětovný nárůst jeho dynamiky (ani ne tak rychlosti, jako spíše dynamiky) po útlumu a usazení v zimě. Skvělé jsou i různé rotační qigongové cviky, umění stát jako strom (sloup) s dynamičtějším dechem, či qikongy spojené s jemným protažením. Zkrátka postupně opět do pohybu! :) S jarem můžeme přidávat na intenzitě tréninků a z pohledu taiji zařazovat opět i trénink se zbraněmi. Zejména, pokud jste starší, nebo rizikovější skupina, je vhodné při tréninku reflektovat potenciál jednotlivých ročních období. Se zimou jsme omezili dynamická a fyzicky náročná cvičení. Na jaře se k nim můžeme postupně začít vracet. Zkušený trenér Vám s načasováním formy rád pomůže a malinké jarní pocvičení najdete ve videu níže :)



Krásné jarní dny a těším se na Vás v Taiji Studiu! Vaše Marti

65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page