top of page

Tchaj-ťi: Navíjení hedvábného vlákna

Jakou sestavu se mohu naučit, když začnu cvičit v Taiji Studiu a co bude následovat? Pojďme si společně zodpovědět logickou otázku každého, kdo zvažuje, že se pustí do cvičení. Je přeci potřeba mít se na co těšit!


Sestava navíjení hedvábného vlákna je stěžejním pilířem cvičení taiji. Obsahuje základní dovednost, bez které se neobejde jakékoliv naše další cvičení a zkoumání principů. Co se zde naučíme bude mít tendenci se promítnout do veškerého našeho cvičení - zkrátka se zde učíme poznat, uchopit a přenést do těla základní pohybový vzorec. Učíme se nejen pevnému postoji, ale i pohybu těla, a vyvíjíme si cit pro vnitřní energii a její vedení. Krouživé pohyby, spirálovité vedení síly, pevný postoj a opírání se o nohy..


Sestava se skládá ze souboru následujících 14i pohybů a my si ji pro výuku rozdělujeme na dvě části, než se ji naučíme celou:


První část:

1. Jou šun čchan kung − Kroužení pravou rukou ven

2. Jou ni čchan kung − Kroužení pravou rukou dovnitř

3. Cuo šun čchan kung − Kroužení levou rukou ven

4. Cuo ni čchan kung − Kroužení levou rukou dovnitř

5. Šuang ni čchan kung − Kroužení oběma rukama dovnitř

6. Šuang šun čchan kung − Kroužení oběma rukama ven

7. Šuang lü − Stažení oběma rukama (vlevo dolu)

8. Šuang lü − Stažení oběma rukama (vpravo dolu)

9. Šuang kchaj − Otevření oběma rukama

10. Šuang che − Zavření oběma rukama


Druhá část:

11. Šan pu šuang lie − Nakročení a rozdělení oběma rukama

12. Šan pu šuang lie − Nakročení a rozdělení oběma rukama

13. Li juan nej čuang − Kroužení rukama k tělu

14. Li Juan waj čuang − Kroužení rukama od těla

Když se mě na lekcích taiji ptáte, kdy už přijde ta "reálná sestava", často přirovnávám "Navíjení hedvábného vlákna" k předškolnímu roku - ještě nejsme ve škole, ale už je to něco, co je povinné a neobejdeme se bez toho. Něco, z čeho, pokud získáme hezký základ, můžeme později těžit. Není to však tak úplně vše. Velmi často se budeme, i jako pokročilí studenti, vracet k této sestavě a pracovat na preciznosti jednotlivých částí, celkového načasování pohybů, souladu pasu s končetinami a spojení s dechem. Právě zde si budeme schopni opravit řadu chyb a zlepšit provedení pohybů, které se následně propíše do ostatních sestav, které cvičíme.


Sotva jste se začetli a už byste měli chuť procvičovat? Připravili jsme pro Vás video k procvičování první části sestavy. Neváhejte a pusťte se do cvičení, článek můžete dočíst i později, počká tu na Vás! :)



Co nám cvičení navíjení může přinést?

  • dovednost držení těla nejen ve statickém postoji, ale i pohybu

  • naučíme se v pohybu udržet všechny oblouky v pozicích (nohy, ruce, trup..)

  • rozhýbeme kyčle, posílíme dolní končetiny i střed těla

  • protáhneme úpony kolem kloubních pletenců horních i dolních končetin

  • procvičíme koordinaci a nastartujeme pohybovou paměť pro složitější pohyby

  • zlepšíme kvalitu dechu - dech prohloubíme, zklidníme a proměníme ve vyživující složku našeho těla

  • cit pro vlastní tělo a pohyb, cit pro plynulost a kontinuitu

Co se vlastně naučím?

  • pohyby samotné a jejich souslednost

  • základní spojení a dechu a pohybu (někdy se ale ještě povede lépe a někdy hůř)

  • začnu budovat cit pro vlastní tělo a energii

  • naučím se základní postavení těla a "umístění končetin do obloukových konstrukcí"

  • Naučím se základní dráhu pohybů tak, aby mi vznikl kruh (a později, spolu s poctivým procvičováním začnu hledat v kruhu spirálu)

  • naučím opřít se pevně o zem, zhluboka se nadechnout a začnu získávat sebedůvěru ve vlastní tělo (a později i v sebe samotné)

Ještě jste necvičili a nejste si jistí, o čem to tu vlastně mluvím? Neváhejte a přijďte si cvičení vyzkoušet! Vše společně podrobně probereme a díky menším skupinkám studentů bude vždy prostor pro Vaše dotazy. Taiji je pro všechny! S výukou sestavy "navíjení hedvábného vlákna" se setkáte v kurzech "Taiji začátečníci", procvičovat ji můžete na kurzech "Taiji - Mírně pokročilí".


A teď už šup, šup si zacvičit! A jestli nechcete být ve cvičení sami, jsem tu pro Vás a těším se na Vás v Taiji Studiu!

Vaše Marti


BONUS: Na sociálních sítích máme rubriku "Věděli jste, že..." - pojďme na ten o navíjení! Věděli jste, že hedvábné vlákno je živočišného původu a vyrábí se z bource morušového? Jedná se o druh hmyzu, jehož kukly se sesbírají, spaří a následně uvolněné vlákno se spřádá. Hedvábné vlákno má však tu vlastnost, že pokud se přadlenka při jeho spřádání zadrhne, vlákno se okamžitě přetrhne a tím pádem z velké míry (podle své délky) i znehodnotí. Stejné je to s touto sestavou, jakmile se zadrhneme, spirálový tok energie se přetrhne a naše praxe tím strádá. Musím uznat, že Číňané jsou mistři v poetických pojmenováních a přirovnáních. :) Tak pojďme navíjet! :)




187 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page