top of page

Sestava 13 forem

Začali jste se učit sestavu a rádi byste o sestavě věděli něco více? Ať už Vás zajímá historie, názvy jednotlivých forem (pohybů) nebo to, jak sestava vypadá, neváhejte a čtěte dále. Určitě najdete řadu zajímavostí. :)


Sestava 13 forem je první sestavou, kterou se u nás v Taiji Studiu můžete naučit. V základních kurzech taiji (Taiji Začátečníci I a II) poznáváme postupně správné postavení a držení těla, charakteristiku krouživých pohybů i techniku kroků a nakračování. Jakmile se seznámíme s těmito základy a jsme schopni samostatného tréninku, pomalu se přesouváme k sestavě 13 forem Chen taiji (čínským názvem laojia shisanshi) - kurzy Mírně Pokročilích I a II.


V rámci historie sestav Chen taiji se jedná o novou sestavu, kterou sestavil jeden z Buddhových bojovníků, čínský velmistr taiji Zhu Taincai. Sestava jako taková je sice stará "pouze" pár desetiletí, nicméně vychází z pevných základů. Velmistr Zhu Tiancai sestavu složil z vybraných forem (1 sestava se skládá z určitého počtu forem) sestavy 74 forem, která již ale není žádnou novinkou. Sestava 74 forem je jednou z tradičních forem staré školy Chen taiji. Tradovala se z otce na syna v rámci rodiny Chen po dlouhé generace jako součást původní sestavy 108 forem. Později se rozšířila nejen po Číně, ale dokonce až k nám na západ. Sestava 13 forem obsahuje nejčastěji se vyskytující, nebo jiným způsobem stěžejní, formy ze sestavy 74 forem. Nevznikla tedy z "čista jasna", ale jedná se o jakýsi "abstrah".


Kladete si otázku, proč sestava 13 forem vznikla, když jsou formy již obsaženy v sestavě 74 forem? Výuka Chen taiji byla po generace tvrdým, mnohahodinovým, denním tréninkem již od velmi útlého věku. O takovém tréninku si v dnešní době můžeme nechat jen zdát. Proto je velmi obtížné dnes dosáhnout kvalit mistrů, kteří si tímto tréninkem museli projít. Dnešnímu shonu a prioritám se do jisté míry přizpůsobuje i taiji. Snažíme se zachovat jak bojová pravidla v jednotlivých pohybech, tak i proudění energie v těle při cvičení, nicméně čas máme již omezený. V našich podmínkách trvá obsáhnutí sestavy 74 forem velice dlouho. Proto je možné se nejprve naučit 13 forem a díky tomu obsáhnout další sadu dovedností, hlouběji porozumět taiji a získat další úhel pohledu. Postupně se poté můžeme překlenou ke cvičení 74 forem taiji, jakožto rozšíření 13 forem.


Co mohu získat cvičením 13 forem je adekvátní otázkou. 13 forem navazuje na sestavu navíjení hedvábného vlákna a rozšiřuje její krouživé techniky techniky o techniky dolních končetin. V sestavě 13 forem různé míře kombinujeme již známé techniky - krouživé pohyby kyčlí vedou dohromady a v souladu kroky (pohyby dolních končetin) a krouživé pohyby horních končetin. Tyto pohyby postupně poznáváme, pilujeme jejich provedení a postupně je ladíme s dechem tak, aby se náš dech postupně stal vůdčí silou jednotlivých pohybů. Skrze cvičení poznáváme sami sebe a prohlubujeme naše dovednosti na všech úrovních - těla, dechu a mysli. Stále platí jednoduché pravidlo - čím obtížnější pohyb, tím větší výzva pro jeho fyzické provedení i "udýchání" pohybu, na druhou stranu jednodušší na přítomnost mysli a plnou koncentraci, protože ta je zkrátka nezbytná pro správné provedení.


Seznam forem v sestavě 13 forem:

lan čcha ji (lan zha yi) − odhrnutí oděvu

liou feng s‘ pi (liu feng si bi) − šest zapečetění, čtyři uzavření

tan pien (dan bian) − ruka jako bič

pchu ti lung (pu di long) − drak usedá

ťing tí tu li (jin ji du li) − zlatý kohout stojí na jedné noze

chu tchien teng (hu tian deng) − vystoupat k nebesům

tao ťüan kung (dao juan gong) − couvání a kroužení pažemi

pai e liang čch‘ (bai e liang chi) − bílá labuť rozevírá křídla

sie sing (xie xing) − šikmá chůze

jen šou kung čchüan (yan shou gong quan) − dlaň zakrývající úder pěstí

čuan šen šuang paj lien (zhuan shen slang bai lian) − otočení a lotosový kop

tan tchou pao (dang tou pao) − úder pěstí na hlavu

ťin kang tao tuej (jin gang dao dui) − hromovládce tluče na hmoždíř


Video pro domácí procvičování 13 forem je tu pro Vás!


Prvních pět forem najdete ještě i v zrcadlovém provedení ve videu níže:


81 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page