top of page

Jak na trénink v zimě?

Aktualizováno: 25. 1.

Jde cvičit taiji v zimě? Jak na cvičení v zimě a na co si dát pozor? Naváhejte a začtěte se do našeho praktického manuálu, který skýtá řadu praktických informací k tématu!




Cvičení v zimě může skýtat řadu benefitů pro naše tělo. Ať máme zimu rádi, nebo naopak holdujeme teplejší části roku, z každého ročního období si můžeme něco vzít. Je však dobré následovat jednoduchá pravidla, která nám mohou cvičení v extrémních podmínkách zpříjemnit. V nadcházejím článku se zaměříme na několik základních rad, které je dobré při cvičení v zimě dodržovat, abychom tělo cvičením zbytečně nevyčerpali.


Miluji zimu a cvičení v zimě jsem věnovala hodně času. Roky mi trvalo vyvinout si návyky, které umožňovaly cvičení, ale zároveň organizmus příliš nevyčerpávaly, protože samozřejmě vytápění, jak dobře víme, stojí spoustu energie a je jedno, jestli se jedná o naše tělo, nebo dům. Pořád je to energie, co přetavujeme na teplo.


Tip č. 1 – Oblečení


Říkáte si, že přeci v zimě necvičíte proto, abyste šli na přehlídkové molo a tak je úplně jedno, co máte na sobě? Význam oblečení při cvičení v zimě je ochrana těla před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí. Je úplně jedno, jestli budete vypadat krásně, rozhodně bychom ale neměli zapomenout na funkčnost a vrstvení.

Dlouhdobě se mi vyplatilo nezapomínat na čepici, protože hlavou může odcházet až 30% tělesného tepla a navíc nikdo nesotjíme o nastydlé dutiny. Hodně energie pomůže tělíčku ušetřit i nošení teplé obuvi, teplých ponožek a rukavic, protože v jinovém období zimy se energie stahuje spíše ke kostem, než na povrch těla. V posledních letech se mi velmi osvědčilo nošení bederního pásu, jakožto tepelné ochrany pro ledviny. Ledviny jsou z pohledu tradiční čínské medicíny uložištěm naší vnitřní energie a je dobré o ně v zimě poctivě pečovat.

Jako poslední vychytávku bych k oblékání uvedla teplejší vestu. Hodně mi totiž nevyhovuje cvičit v bundě. Přijde mi, že bunda většinou snižuje pohyblivost a cítím se pak v každém pohybu těžkopádně. Když je tedy možnost, snažím se ji nahradit vestou.


Tip č. 2 – Jak odkládat vrsvy během tréninku


V zimě využívám vrstvení oblečení. Tak mohu v jednotlivých fázích tréninku vrstvy snadno nahazovat a opět odhazovat podle potřeby.

Obvykle dorazím v bundě a cvičit začínám ve všech vrstvách, které s sebou mám, jen bundu vyměním za vestu. Pokud jdu z práce, většinou mi nějaký čas trvá, než se do cvičení ponořím, rozproudím oběh a trochu zklidním mysl. Po dobu dýchání a navíjení zůstávám proto stejně oblečena a svršky nikam neodkládám.

Jakmile se rozcvičím, obvykle odložím ještě jednu vrstvu (mívám tak 3), nechávám si čepici, rukavice, teplé ponožky a boty i bederní pás, většinou i vestu. Tak odcvičím celý trénink - sestavy se zbraní i beze zbraně, i drilové techniky.

Když mám odcvičíno a zbývá mi se protáhnout, hodně záleží na počasí. Pokud nefouká ani neprší, tak opět vrátím pod vestu onu původně odloženou vrstvu. Pořádně se protáhnu s důrazem nejen na správné provedení, ale i na udržení tělesného tepla. Využívám tedy hodně pohybů z jógy, abych u protožení udržela svaly prohřáté a tělo vůbec neprochladlo.

Jakmile cvičení dokončím, jako první oblékám přes vestu bundu a tělo, tak abych nenastydla. poté se jdu napít, najíst, domů - vždy ale nejprve pořádně obléknout.


"Význam oblečení při cvičení v zimě je ochrana těla před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí, nikoliv móda."

Tip č. 3 – Struktura tréninku


Struktura tréninku je v zimě vemi důležitá. Vždy musíme dbát na správné zahřátí a prohřátí všech svalových skupin, než se do cvičení naplno opřeme. Pokud se prohřátí necítíme (ano, i takové dny mohou přijít), tak se do komplikovanějších sestav a prvků nepouštíme a držíme se základů.

Samotný trénink většinou nebývá problematický, oproti létu je však dobré trénink rozplánovat a poté dělat menší množství pauz. Po každé větší pauze bychom se totiž měli opět přesvědčit, že je naše tělo prohřáté a pokračováním v tréninku si neublížíme.

Co ovšem bývá v zimě často opomíjeno, je protažení. Protahování v zimě bývá náročné a tělo často klade odpor. I přesto je ale protažení nedílnou součástí každého tréninku bez ohledu na roční období. Obvykle však využijeme strečinkové prvky, kdy nesedáme/neleháme na chladnou zem.




Tip č. 4 – Pitný režim a jídlo


Trénink v zimě stojí spoustu sil nejen proto, že makáme a cvičíme, ale ještě k tomu tělíčko musíme vytopit. Při pravidelném zimním tréninku, je vhodné jízt dostatečně a pravidelně, stejně tak jako dodržovat pitný režim. A to v průběhu celého dne, nejen okolo cvičení samotného.

Čaj a tchaj-ťi od nepaměti patří k sobě. Kdy jindy se odměnit horkým čajem, než právě v zimě, po pořádném cvičení. Mně se osvědčilo v průběhu tréninku venku pít vlažnou vodu z termosky a po tréninku si ráda dopřeji horký čaj. Základní pravidlo ale je: nejprve obléci bundu, poté se vklidu odměnit lahodným, horkým čajem. Navíc je dobré vždy pamatovat na hydrataci těla vodou a poté až doplnit tekutinový příjem čajem, kávou,..

Co se týče sladkostí, občas se mi v zimě stalo, žei přes všechna opatření se do mě cestou domů po cvičení dala zima. V takovém případě jsem s sebou vždy mívala nějakou čokoládovou tyčinku s oříškama, jako rychlý zdroj energie.

Pozor: Čaj nepočítáme do denního pitného režimu!


Tip č. 5 – Citlivost vůči vlastnímu tělu


Vždy je důležité naslouchat vlastnímu tělu a v extrémních podmínkách to platí stonásobně. Vnímejte své tělo, třeba skrze dech tak, jak se učíme na lekcích, nebo jakkoliv jinak. Cest, jak vlastní tělo nacítit je opravdu mnoho. A respektujte, jak se Vaše tělo cítí. To, že jste unavení nemusí znamenat necvičit. Zkusit můžeme třeba zvolit jemnější, kratší nebo méně dynamický trénink, či vyměnit tchaj-ťi za čchi-kung.

Za uplynulý rok jsme připravili na našem YouTube kanále řadu videí, se kterými se pohodlně vejdete i do malinkého bytečku a pokud se na to necítíte, vůbec ven nemusíte. Zacvičit si můžete doma, v teplých ponožkách. Někdy si můžete klidně i jen zadýchat a jemně rozhýbat tělo. Zároveň pamatujte, že někdy, zejména okolo slunovratu, může být prostě nejlepší zalézt pod deku a celé odpoledne prospat.

I to je život a naslouchat vlastnímu tělu nám může umožnit předejít řadě nepříjemných situací od vyčerání až po různé nemoci.


Pár slov závěrem....


Návod neberte, prosím, jako univerzální pravdu. Každý z nás je jiný a každému z nás funguje něco jiného. Je však dobré o cvičení přemýšlet a hledat cesty, které pro Vás budou funkčními.


Krásné a pohodové cvičení, ať už doma, nebo se mnou v Taiji Studiu,


Vaše Marti

70 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page