top of page

Jak na cvičení v létě?

Máte rádi teplo a zajímává Vás, na co si dát při letním cvičení pozor a co určitě neopomenout? Co si naopak můžete užít „na pohodu“? Níže najdete řadu mých poznatků, které Vám snad budou nápomocny!


Jak můžeme vnímat léto?

Léto je jedním z přírodních extrémů, které náš svět nabízí. Jedná se o extrémní polaritu a maximální sílu yangového potenciálu. Energie léta je excetrická a z elementů nese obdobný potenciál oheň. Je to období, kdy většina rostlin dosahuje plného květu nebo plodí. Z pohledu lidského života můžeme období léta spatřit v rané dospělosti, kdy za běžných okolností máme ještě dostatek sil, ale nemusíme se již potýkat s emocionálními a hormonálními vlnami charakteristickými pro dospívání. Odraženo na počasí, bývá zpravidla velmi teplo, ale relativně sucho. To jsou podmínky a energetický potenciál, který s sebou léto přináší. Jako každý z extrémů je potřeba ho respektovat, nicméně s trochou citu a následováním několika zásad můžeme tuto sílu využít k rozvoji stránek osobnosti, napojených na yangovou energii. Stejně jako ve cvičení je léto vhodným časem pro trénink yangových prvků a v případě čchi-kungu se můžeme soustředit na práci s drahami srdce a tenkého střeva.


Jak se cítí naše tělo v létě? Léto může být náročným obdobím pro osoby se slabším srdcem, vyšším krevním tlakem či dalšími kardiovaskulárními onemocněními. Yangová energie je nesmírně silná, srší do všech stran a mívám někdy pocit, že jí je velmi snadno „až moc“. Buďte proto citliví a vnímaví ke svému tělu, nebojte se zalézt do stínu, nebo čas od času klidně i dovnitř.


Na co nikdy nezapomenout? Doporučuji pamatovat na správný tréninkový postup, jehož součástí by mělo být zahřátí, rozcvičení i protažení. Dodržovat pitný režim, protože množství tekutin, které v létě zvládne naše tělo vypotit je enormní. Nenechte se oklamat teplým počasím a vnímejte i ostatní živly – zejména vítr, abyste na tréninku, nebo po něm nenastydli.


Vhodné prvky k rozvoji taichi v létě V létě nezapomeňme cvičit dynamické prvky a prvky vyžadující protažení. Vždy je ovšem potřeba se předem zahřát, rozvičit a protáhnout. Vhodnými prvky k procvičování jsou například kopy, skoky, přehozy, pořádné aplikace a všechny možné kombinace a jejich údery. Energie se stahuje do svalů, které vzživuje, proto jsou přínosné i nízké postoje, které by v zimě tělo spíše zbytečně vyčerpávaly.


Vhodné zaměření čchi-kungových prvků Stejně jako ve cvičení je léto vhodným časem pro trénink yangových prvků a v případě čchi-kungu se můžeme soustředit na práci s drahami srdce a tenkého střeva. Snažíme se uvolnit, prodýchat a rozhýbat oblast hrudníku, kde sídlí naše srdce a zároveň i oblast dutiny břišní tak, aby naše střeva mohla správně fungovat. Věnujte se dechu a snažte se uvolnit bránici, díky teplejšímu okolnímu prostředí bude nejpíš méně strnulá, než v zimě. 😊


Podle tradiční čínské medicíny je s létem spojeno srdce a tenké střevo.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page