top of page

Jak na bolavé nohy?

Aktualizováno: 14. 12. 2022

Stalo se Vám někdy, že jste odcházeli z tréninku s hodně bolavýma nohama?

Bolest nohou (svalů, ne kloubů) je součástí cvičení taijiquan. Hlavně na začátku to bez posílení nepůjde. Pamatujte ale, že bolest s postupem času, jak naše tělo sílí, ustupuje.

Přesto, že jistá dávka bolesti je součástí tréninku, tedy toho jak jdeme kupředu a zlepšujeme se, existuje pár věcí, které nám mohou od bolesti částečně ulevit.


V den tréninku Pokud již v den tréninku, ideálně v průběhu nebo hned po lekci, cítíte, že to „asi bylo až hodně“, nevěste hlavu. Tady je pár rad, jak z nejhoršího ven.

  1. Protažení Hned v tělocvičně se soustřeďte na protažení. Vždy je po tréninku ještě chvilka času, který můžete využít, než začne další lekce. Neváhejte nejbolavější části těla znovu protáhnout! Vždy u protažení zdůrazňujeme, kterou část těla byste měli cítit při daném cviku, stačí si cviky vybavit, nebo se jednoduše zeptat. Rádi Vám poradíme.

  2. Roller Pokud cítíte ve svalech opravdu veliké pnutí, můžete využít roller, který v tělocvičně máme. Rádi Vám ukážeme, jak s rollerem zacházet, jak uvolnit svaly, které Vás nejvíce pnou – ať už se jedná o oblast mezi lopatkami nebo o svaly na nohách.

  3. Sprcha V pokud jste se zúčastnili například semináře, nebo absolvovali delší trénink (ať už sami, nebo pod naším vedením ve studiu) a máte poblíž sprchu – i zde se dá najít trocha pomoci. Můžete svaly prohřát horkou vodou a potom pořádně opláchnout úplně ledovou. Celý proces doporučuji opakovat alespoň 3x. Čím blíže tréninku (časově), tím efektivnější sprcha bude, protože pomůže urychlit zastavení vyplavování laktátu (kyseliny mléčné), která nás ve svalech tlačí. Podobný efekt přináší například i sauna, tam ale doporučuji jít trochu odpočatější, pokud nejste zvyklí a dodržovat pitný režim.

  4. Hluboký poctivý dech Pokud máte to štěstí (nebo sebeuvědomění), že i přes soustředění na pohyb zpozorujete, že nohy postupně tuhnou více či neobvykle, nebo napětí mezi lopatkami je větší a větší, či jakákoliv jiná svalová partie nefunguje tak, jak by měla – dýchejte. Slyšíte to pořád a je v tom víc, než byste řekli. Dostatečné množství kyslíku, které zajistí hluboký dech, je jednou z nejefektivnějších technik pro omezení překyselení organismu způsobeného cvičením, tak si na to zkuste vzpomenut.



Později po tréninku Čas od času se nám povede sice moc fajn, ale velmi intezivní trénink. Trénink, při kterém si ani nevšimneme, jak moc jsme trénovali a večer (nebo druhý den) se nestačíme divit, jak to bolí. I pro tento případ máme po ruce pár rad, nicméně největšího efektu docílíme, pokud budeme vše řešit v průběhu, nebo hned po cvičení.

  1. Zahřátí a protažení Když sval prokrvíte, jemně a s citem protáhnete, namožení vysloveně nepomůžete. Rozhodně ale prokrvením urychlíte proces, který napomáhá odplavování laktátu z těla pryč. A to je to, co nás překyseluje a „tlačí“ ve svalech.

  2. Sauna Výše jsme zmínili kombinaci horké a studené sprchy, která je skvělá bezprostředně po tréninku. Pokud už od tréninku uběhl nějaký čas, řekněme třeba den, sauna je vhodnějším doplňkem. Tělo prohřejete i zchladíte, ale díky delším intervalům máte příležitost více uvolnit strnulé a přetížené svaly. Nezapomeňte celý den dostatečně pít. Po sauně je možné se ještě jemně protáhnout.

  3. Automasáže a mastičky Namoženému tělu můžeme pomoci i prostřednictvím různých automasážních technik. Jemně promasírovat namožený sval také pomůže jeho prokrvení a tím se usnadní jeho regenerace. U svalů, které jsou jednorázově hodně namožené doporučuji jemné promasírování – nechceme namožený sval ještě zhmoždit. Využít můžete pro lepší regeneraci i některých mastiček – dolů Vám dám pár odkazů na moje oblíbené, neváhejte ale zkusit i jiné. U nové mastičky vždy naneste na kus těla, počkejte na reakci a podle reakce pokračujte. Některé mastičky s chilli, kafrem a podobně nemusí být vhodné pro citlivou pokožku.

  4. Voda a čaj Lidské tělo je tvořeno vodou ze 70-80% a to není zrovna málo. Čistá voda, která dokáže napomoci vyplavování nečistot (vlastně by to bez ní ani nešlo) napomůže tomu, aby naše tělo mohlo vyplavený laktát efektivně odbourat. Pokud budete několik dní po tvrdém tréninku (např. seminář nebo soustředění) pít větší množství čisté vody, Vaše tělo bude jen rádo a usnadníte mu práci. Napomoci ledvinám, přes které proudí přijaté tekutiny, můžete například pitím ledvinového čaje. Osobně mám vyzkoušený Jančův ledvinový čaj. Není pro dlouhodobé užívání, ale když to opravdu tréninkově přetáhnu, užívám ho 1x týdne 3 – 5 následujících dní. Proč tělíčku neulevit, když to jde.

  5. Nohy nahoru a odpočinek Krásná a milá rada našich babiček. A je stále platná! Pokud se přetáhnete a situace to jen trochu umožňuje – dejte si v teple (například teplé ponožky) nohu nahoru (opravdu je můžete opřít zvesela o zeď) a nechte je odpočinout. Uvolníte napětí v bedrech, nožkám a případným otokům se také uleví. Nohy nahoru, teplo od zad i od nohou a jedno odpoledne nic (nebo téměř nic) nedělat může být pro naše tělo velmi osvěžující. Na léto pro Vás připravíme seznam literatury k tématu!

Při každém tréninku myslete na své tělíčko. Bez něj jen obtížně budete moci cvičit, pracovat, nebo jakkoliv jinak fungovat. Jednotlivé metody můžete kombinovat s úpravou pitného režimu, jinak ale buďte ke svému tělu šetrní, jak jen umíte. Bude potřebovat nějaký čas, aby namožení zcela odeznělo a je hezké mu ho dopřát.

Mějte se rádi a za každý pořádný trénink si nezapomeňte poděkovat. Cvičení je super 😊

Vaše Martina Taiji


Mastičky: Uvolňující gel na svaly (používám spíš při únavě, je jemný a příjemný) https://eshop.nobilis.cz/telo/telove-balzamy-kremy-a-mleka/ Thermolka (pozor, ta opravdu pálí, ale až chvíli po nanesení; běžně dostupná v lékárně) Např. https://www.drmax.cz/

Chladivý gel na unavené nohy (používám na unavená chodidla) https://manufaktura.cz/produkt/448151/chladivy-gel-na-unavene-nohy-mata-vridelni-sul/




98 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page