top of page

Jak si vybrat ten správný kurz?

V Taiji Studiu pro Vás máme na výběr z řady kurzů různých pokročilostí. Často se mě ptáte, co můžete kde čekat a čím se kurzy liší, či zda se ještě můžete do kurzu přidat. Níže jsem se snažila tedy vše připravit a popsat.

Obecně můžeme lekce a kurzy rozdělit na kurzy taiji a qigongu. Rozdíl mezi těmito dvěma „větvemi“ jsem se snažila shrnout v tomto článku. Nicméně ještě je dobré zdůraznit, že se vzájemně krásně doplňují.


Pokud v kurzu nevidíte již místo online, nevěste hlavu! Zkuste mi napsat, třeba se nějaké na poslední chvíli uvolnilo. Cítíte se být na hraně některých kurzů? Napište mi, můžeme společně připravit plán a překlenovací období zvládnut formou individuálních lekcí s tím, že na konci se zařadíte do příslušného kurzu. :)



QIGONG (Čchi-kung)

Do kurzů Qigongu se můžete přihlásit kdykoliv v jejich průběhu. Postupně se věnujeme různým cvičením Qigong, aktuálně v Taiji Studiu nabízíme čtyři alternativy - "Taiji Zhuang Gong", Qigong podle ročních období, "Zvířecí Qigong" a Komplexní Qigong pro zdraví a vitalitu (v sedě). Na kurzech se v letošním roce můžete setkat s Qigongem podle ročních období. Naučíte se: správné držení těla, prohloubíte svůj dech, naučíte se vnímat vlastní tělo a komunikovat s ním, Předpoklady: Vhodné pro všechny (nejsou potřeba žádné zkušenosti)

Potřebujete: pohodlné oblečení, obuv s plochou podrážkou nebo teplé ponožky, mikinu

Taiji Začátečníci I. Kurz vhodný pro úplné nováčky, kteří se s taiji ještě nikdy nesetkali. Do tohoto kurzu se i bez jakýchkoliv znalostí můžete přidat kdykoliv v jeho průběhu. Výuka: sestava navíjení hedvábného vlákna, základní techniky kráčení Naučíte se: správné postavení a držení těla, základní koordinace horních a dolních končetin, základní dechová cvičení, uvědomění si vlastního těla i jednotlivých pohybů Předpoklady: nemusíte umět vůbec nic z taiji ani qigongu, rádi Vás vše naučíme Potřebujete: pohodlné oblečení, obuv s plochou podrážkou nebo teplé ponožky, mikinu

Taiji Začátečníci II. Kurz volně navazuje na kurz Taiji Začátečníci I., nicméně i do tohoto kurzu je možné se v jeho průběhu přidat bez jakýchkoliv předešlých znalostí taiji nebo qigongu. Výuka: sestava navíjení hedvábného vlákna; kroky; kombinace kroků Naučíte se: sestava navíjení hedvábného vlákna, základní techniky kráčení, základní kombinace, rozšíříte znalosti dechových cvičení i dovednosti porozumění vlastnímu tělu Předpoklady: ideální jako pokračování kurzu „Taiji Začátečníci I.“ Potřebujete: pohodlné oblečení, obuv s plochou podrážkou nebo teplé ponožky, mikina


Taiji Mírně pokročilí I. Kurz volně navazuje na kurzy "Taiji Začátečníci I a II", nicméně oproti kurzům pro začátečníky, zde již opravdu budete potřebovat znát sestavu navíjení hedvábného vlákna a kroky (pokud jste se učili v jiné škole, doporučuji nejprve úvodí konzultaci, abych věděla, kam se zařadit)- Výuka: první část sestavy 13 forem, procvičování navíjení hedvábného vlákna a kroků

Naučíte se: náročnější koordinační prvky, prohloubení kroků a dýchání v krocích, nové kombinace již známých pohybů a budeme se učit "hrát si s pohybem" Předpoklady: znalosti z kurzů "Taiji začátečníci I a II" - navíjení, kroky a kombinace Potřebujete: pohodlné oblečení, obuv s plochou podrážkou nebo teplé ponožky, mikina


Taiji Mírně pokročilí II. Kurz přímo navazuje na kurz "Taiji mírně pokročilí II." - znalosti z předchozího kurzu jsou nezbytné. Můžete je nabýt v rámci kurzů, nebo na individuálních lekcích. Výuka: druhá část sestavy 13 forem, procvičování všech předešlých "stupňů" Naučíte se: nové kombinace s obtížnějšími koordinačními prvky, budeme prohlubovat sepjetí dechu a pohybu. Předpoklady: znalosti z kurzů "Taiji Mirně pokročilí I" - tedy první cca polovinu sestavy Potřebujete: pohodlné oblečení, obuv s plochou podrážkou nebo teplé ponožky, mikina


Taiji Pokročilí I. - III.

Kurz volně navazuje na kurzy "Taiji Mírně Pokročilí I. a II.", zde nabyté dovednosti Vám budou ku prospěchu. Zcela nepostradatelné jsou však dovednosti z kurzů "Taiji začátečníci I. a II."

Výuka: Výuka sestavy 74 forem ve třech blocích Naučíte se: nové kombinace či odlišné propojování již známých sekvencí, koordinačně náročnější pohyby, kopy, údery a dechové techniky pro složitější prvky Předpoklady: alespoň "Taiji začátečníci I. a II.", ideálně i "Mírně pokročilí I. a II."

Potřebujete: pohodlné oblečení, obuv s plochou podrážkou nebo teplé ponožky, mikina


Taiji zbraně - základy Speciál, který pro Vás připravujeme na rok 2023 je taiji se zbraněmi! V rámci speciálu, který plánujme oznámit (ideálně) počátkem února se můžete těšit nejen na meč, vějíř, šavli a tyč, ale i na základy s těmito zbraněmi a celkové prohloubení získaných dovedností... Výuka: nejprve základy, později i sestavy - pestrost ve zbraních Naučíte se: Nové kombinace, rozšíříte své vědomí o další zbraně Předpoklady: Potřebujete mít absolvovaný kurz Qigongu nebo Taiji Začátečníci I. Potřebujete: pohodlné oblečení, obuv s plochou podrážkou nebo teplé ponožky, mikina, zbraně - budou však i na půjčení u nás ve studiu, pro domácí praxi stačí i klacíky na začátek (s tím mám ze svých začátků bohatou zkušenost)


Máte ještě nějaké další dotazy? Neváhejte a napište mi e-mail, SMS, WhatsApp zprávu nebo Instagram či Facebook. Ráda Vám odpovím. :)


Těším se na společné cvičení i radost, kterou nám do života přináší.

Vaše Marti


120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page