top of page

Čína 2023: Ruch velkoměst

Monumentální velikost měst, ruch, smog, déšť, nákupy, jazyk,..... Co vše Vás zajímá o Čínských městech? Neváhejte a začtěte se do článku, který popisuje mé vnímání specifické atmosféry čínských hor.



Není velkoměsto jako velkoměsto Možná si říkáte, že jako rodilí Pražáci jsme již dávno zvyklí na ruch velkého města. Jenže není město jako město. Naše krásná Praha se pyšní prakticky vším, co si od velkoměsta středoevropský člověk slibuje. Historické centrum směrem ven postupně přechází v rozlehlá sídliště, je nejlidnatějším městem naší vlasti a je zde z valné míry soustředěno kulturní i politické dění. Máme autobusy i metro. Tak v čem potíž?

V podstatě v ničem. A potom také ve všem. Jak Peking, tak i například Shanghaj jsou s počty 21,8 milionu a 24,9 milionu lidí přibližně 10x věší než Praha. Možná si říkáte, že to přeci není jen množství obyvatel. Částečně je to pravda, jen musíme zhodnotit, že i takové množství lidí potřebuje mnohem větší prostor k životu, než si dovedeme představit. Města mají často dvě mezinárodní letiště, aby bylo možné včas odbavit všechny cestující, hlavní nádraží je větší než naše letiště a množství vlaků je nepředstavitelné. Cesta z jednoho kraje města na druhý pohodlně vyjde i na více než čtyři hodiny. Jen tak pro zajímavost v Shanghai můžete pro pohyb po městě využít i linky metra, kterých je v současnosti k dispozici hned 19. Zkrátka stačí si vybrat, ale pokud máte být někde včas, je dobré se nepoplést.

Orientace v těchto velkých městech není tolik náročná, stačí když je člověk pozorný a pokud se drží poblíž centra, většinu důležitých instrukcí obdrží i v Angličtině. Hojně lze využívat taxíky a je to zde naprosto běžné. V nákupních centrech se alespoň základně domluvíte Anglicky, stejně jako v celé řadě hotelů. Na sídlištích je z mé zkušenosti snadné se ztratit. Má orientace není nejlepší, ale zde je opravdu snadná se ztratit a velmi náročné, s ohledem na rozlohu sídlišť najít cestu zpět. TIP: Proto vždy při odchodu z hotelu berte vizitku s sebou pro případného taxíka.





Proč města navštívit?

Z mého úhlu pohledu tvoří velkoměsta příjemný přechod mezi destinacemi. Po dlouhém letu, který člověka při návštěvě Číny zpravidla čeká, je příjemné si odpočinout a složit hlavu v některém z mnoha hotelů, které se v Shanghaji nacházejí. Často bývají velká města jen přestupní stanicí k dalšímu cestování. Zároveň jsou centry obchodu, domluvíte se v mnoha místech poměrně pohodlně Anglicky a nad tím, že jste cizinci se nikdo nepozastaví. Včleníte se do běhu města jako by se nechumelilo.

Ve velkých městech nejdete řadu hezkých hotelů i restaurací. Nakoupíte i v případě nočního příletu do destinace. Pokud nejste zvyklí na všudypřítomný ruch velkoměsta, možná si budete pár dní zvykat, ale určitě stojí za to takové město zažít.

Záleží samozřejmě, které z velkých měst navštívíte. Nicméně řada z nich má krásné historické centrum, chrámy, pagody a rozlehlé parky, které se ráno doslova hemží tchaj-ťisty. Stačí si vzít oblečení na cvičení a můžete zaplout mezi některou cvičící skupinku. Mnohdy v těsném sousedství historických čtvrtí a parků najdete zbrusu nové, hypermoderní části měst s mrakodrapy a obrazovkami, plné života a čilého ruchu, světel, barev i hluku...


To vše a mnohem více jsou čínská velkoměsta. Pestrá, plná kontrastů. Některá místa je zkrátka potřeba zažít.

Vaše Marti

21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page