top of page

Čína 2023: Pobyt ve škole

Jaký byl pobyt v čínské škole bojových umění? Jak probíhala výuka? Co jsme zažili? Jak jsme se ve škole cítili jako jedni z mála přítomných Evropanů na počátku léta 2023? Neváhejte a začtěte se do našeho vyprávění a našich zážitků!



Areál školy

Škola bojových umění se rozkládá na úpatí majestátních Wudangských hor. Areál školy je obklopen horami ze tří stran, což poskytuje v ranních a večerních hodinách dostatek stínu pro cvičení venku. V letních měsících dokáže být totiž sluníčko opravdu ostré a každodenní trénink je zde přirozenou součástí života. Možná jste slyšeli, že v Číně občas opravdu vydatně zaprší. Úpatí Wudangských hor není výjimkou. Škola však disponuje řadou vnitřních prostor pro cvičení. Jedná se o několik designových místností poskytující dostatek prostoru pro vlastní cvičení všem přítomným. I přesto, že se preferuje cvičení venku tak, abychom se mohli svými kořeny spojovat se zemí a skrze temeno hlavy se Sluncem, vnitřní prostory ke cvičení byly neustále otevřeny a mohly jsme je kdykoliv využít pro individuální procvičování.

Možná je zajímavé zmínit, že škola neslouží pouze cizincům, ba spíše naopak. Řada mladých Číňanů si začíná být vědoma důležitosti vlastního zdraví a cvičení taiji a qigongu se tak stává žádanou aktivitou. Nedílnou součástí je i "opravdová" škola, ve které se děti učí nejen bojovým uměním, ale i čínštině, hře na hudební nástroje a taoistickým textům. Jak je vidět, záběr školy je velmi široký a součástí areálu je snad vše, na co si jen lze vzpomenout - od zázemí pro cvičení, koleje (ubytování), přes obchod, jídelnu až po knihovnu. Snadno se tak škola po příjezdu stává naším druhým domovem.



Život ve škole

Život ve škole je nádherně jednoduchý a prakticky vše je dané. Od příchozích se očekává jediné - soustředit se na instrukce a rady, které dostávají. Objevování krásy pohybu, hloubky dechu, síly kořenů a intenzivní energie Slunce se rychle stává denním chlebem. Život v akademii v celé své kráse (a jednoduchosti) člověka během chvilinky naprosto pohltí. Díky jasně danému režimu totiž můžeme zcela uvolnit naši přetíženou mysl a plně obrátit pozornost do vlastního nitra.

Nejsem žádné ranní ptáče a i přesto mi řád školy neskutečně vyhovuje, jen si musím den, dva zvykat. V 6:50 (ráno!) jasný hlasitý gong oznamuje 10 minut do cvičení a v sedm hodin je již plné hlavní nádvoří školy. Při ranním cvičení čchi-kungu pozorujeme východ slunce i probouzející se život Wudangských hor. Postupně tak probouzíme i svou vlastní vnitřní energii.

Cvičení končí akorát včas, abychom stihli rychlou sprchu a vydali se vstříc snídani. V jídelně se již tvoří fronta z hladových cvičenců, svírajících mističky, ve kterých si odnesou ke stolu svou snídani. Jíme všichni společně - žáci, instruktoři, mistr. Bez rozdílu i bez jakýchkoliv privilegií. Fungujeme jako rodina, pomáháme si, radíme si a plánujeme společné akce na volné dny. Ne všichni mluvíme stejnými jazyky, ale vždy si jsme schopni sdělit to, co je pro nás důležité.

Po snídani začíná první tréninkový blok. Nejprve základy a následně výuka a procvičování v malých skupinkách pod vedením zkušených učitelů. Tento ranní blok je pro mne nejtěžším cvičením dne, navíc na konci již začíná být opravdu horko. Trénink opět končí chvilinku před obědem a tak se všichni můžeme před jídlem vysprchovat - přeci jen, poctivý trénink je znát. Přes oběd se jídelnou rozléhá nadšené štěbetání. Vyměňujeme si poznatky a těšíme se z dobrého jídla.

Po obědě následuje čas největšího horka a také naprostého klidu. Když touto dobou procházíte areálem školy, najdete možná pár statečných studentů v knihovně, jinak ale většina (včetně dětí!) tvrdě spí a sbírá energii na odpoledne a večer. Kdo chce pracovat na svém vnitřním světě a zajímá ho práce s myslí, může se po spánku zúčastnit dvouhodinové meditace. Myslela jsem si, že bude meditační místnost narvaná k prasknutí, ale většinou nás bylo spíše pár a většina studentů ještě zařezávala a nabírala síly. Do ničeho nás tu totiž nikdy nenutili. Cení naši snahu, ale moc dobře ví, že tělo potřebuje čas, aby si na trénink zvyklo a netlačí na nás.

Po spánku (nebo meditaci) následuje večeře. Večeříme obvykle střídmě, abychom zvládli večerní druhý tréninkový blok. Večeře bývá celkem tichá, neboť část lidí je ukolébaná dvouhodinovou meditací a ostatní čtyřhodinovým spánkem (zkusila jsem na začátku pobytu a je to také veliké blaho!). Večer opět začínáme základy ve dvou skupinách (začátečníci a pokročilí) a následuje trénink v malinkých skupinkách nebo i individuálně se zkušenými instruktory. Během večerního tréninku postupně zapadá slunce a na cvičení nám nakonec svítí měsíc. Nic se ale neděje, hlavní dvůr má dostatek světla z reflektorů a díky zapadajícímu slunci se venkovní teplota stává příjemnou pro cvičení. Tohle je vždy můj nejoblíbenější trénink z celého dne (hned po ranním čchi-kungu).

Jakmile trénink skončí, utvoří se skupinky okolo hlavního nádvoří a lidé spolu povídají, vtipkují a nebo řeší různé pohyby či techniky. Potom se jde spát. A ráno opět od znova. Až na volný čtvrtek a část středy se program prakticky nemění. Jaká úleva! Mysl odpočívá, tělo si cvičí a to je naprosté blaho!


Pobyt ve Wudangu

Pobytu ve Wudangu jsem se na začátku trochu bála, protože Chen taiji, kterému se primárně věnuji, pochází z jiné části Číny. Zkrátka jsem si nebyla jistá svou vlastní volbou. Nicméně pobyt předčil má očekávání v každé vteřině. Od krásného, čistého prostředí, kde se mimoděk snoubí moderní technologie s tradičním přístupem, skrze pozorování mistra a jeho přístupu ke studentům i ledem okolo, přes tréninkové metody, které jsou výrazně komplexnější, než jak jsem mohla doposavad poznat až po komunitu, jíž jsme se stali součástí. Bylo nám tu prostě krásně a nemůžeme se dočkat, až se sem vrátíme a budeme nadále rozvíjet své dovednosti!

V závěru moc děkuji Otovi Chocholovi, který nám mistra doporučil, děkuji i Péťovi za nejlepší pobyt v Číně, jaký jsem kdy zažila. Děkujeme coachům, že se s námi tak ochotně dělili o vědomosti a znalosti i všem, koho jsme měli v akademii příležitost potkat a poznat. Bylo jste nám jako rodina a byli jsme s Vámi moc šťastní.


Pokud Vás cvičení v Číně láká, neváhejte mi napsat! :)

Vaše Marti

53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page